A Trust Flow (TF) a Majestic SEO szoftvercégtől származó mérőszám, amely egy weboldal vélt megbízhatóságát méri a visszahivatkozások alapján.

Mi a Trust Flow (TF) magyarul  bizalomáramlás, és hogyan javíthatom?

Annak érdekében, hogy megértsd, hogyan befolyásolják SEO erőfeszítéseid webhelyed tekintélyét és láthatóságát a találati listákon, különböző SEO-mérőszámok segítségével nyomon követheted teljesítményét. Ahogy a legjobb gyakorlatok folyamatosan fejlődnek a Google algoritmusainak változásaira reagálva, új mérőszámok kerülnek kifejlesztésre, hogy teljesebb képet kapjunk.

2012-ben a Majestic SEO két metrikát vezetett be az új Flow Metrics algoritmus részeként: Citation Flow és Trust Flow. Ezeket a Majestic AC rangjához képest előrelépésnek szánták, és mára népszerű metrikákká váltak a SEO világában. De mi is pontosan a Trust Flow?

Lényegében a Trust Flow egy webhely vélt megbízhatóságának mérőszáma, amely a backlinkek minőségén és hírnevén alapul. Más SEO-mérőszámokhoz hasonlóan a Trust Flow nem tényleges rangsorolási tényező: ez azért van, mert nem kapcsolódik a Google algoritmusaihoz. Azonban betekintést nyújt a SEO-kampányok versenyének elemzésekor. Olvass tovább, ha további részleteket szeretnél megtudni erről a kulcsfontosságú SEO-mérőszámról, és arról, hogy hogyan használhatod fel saját SEO-stratégiáid megalapozására.

A Majestic TF alapjai

A Trust Flow a megbízhatóság számszerűsítésére szolgáló mérőszám, amelyet egy webhely bejövő linkjeinek minőségi vizsgálatából származtatnak. Amint a Majestic Trust Flow definíciójában szerepel: “A Majestic (a web kézi felülvizsgálata alapján) számos megbízható magoldalt gyűjtött össze … A megbízható magoldalakhoz szorosan kapcsolódó oldalak magasabb pontszámot láthatnak, míg azok az oldalak, amelyeknek esetleg van néhány megkérdőjelezhető linkjük, sokkal alacsonyabb pontszámot kapnak”.

Röviden, a megbízhatónak ítélt webhelyekről származó linkeknek javítaniuk kell a bizalmi pontszámot, míg a megbízhatatlannak ítélt webhelyekről származó linkeknek csökkenteniük kell azt. Ez egy hasznos mérőszám a versenytársak és a saját teljesítményed értékeléséhez. Más SEO-mérőszámokkal együtt használva átfogó képet adhat a SEO-teljesítményéről.

Hogyan számítják ki a bizalomáramlást?

A Trust Flow pontszámok egy 1-től 100-ig terjedő skálán alapulnak. Mivel a Trust Flow egy védjegyoltalom alatt álló mérőszám, a pontos számítások, amelyek alapján a pontszámot kiszámítják, nem széles körben ismertek. A Majestic blogján azonban a Trust Flow-pontszámok megalkotása óta eltelt évek során több részletet is közzétettek arról, hogy milyen tényezők játszanak szerepet a Trust Flow-pontszámok kialakításában.

Míg például a Citation Flow minden URL-hez egy nyers számmal indul (amelyek közül sokat automatikusan, gépek hoznak létre), addig a Trust Flow csak olyan oldalakkal indul, amelyeket valódi fejlesztők, írók és szerkesztők kurátorként kezelnek. Ennek eredményeképpen a Trust Flow-t nehéz fekete kalapos módszerekkel manipulálni.

Továbbá, a linkek értékéhez hasonlóan a Trust Flow is iteratív folyamatot használ a linkek elemzéséhez, és oldalról oldalra halad – még a belső linkeken keresztül is. Ez fontos szempont a kulcsfontosságú konvertáló oldalak láthatóságának javításában, amikor a belső linkelési stratégiád tervezed.

Bár a Trust Flow kiszámításának konkrét képletét itt nem lehet megadni, ezeknek a megfontolásoknak kell vezérelniük a SEO-stratégiát, hogy bizalmat építs a saját domain-ed számára.