A Google hasznos tartalmi rendszer frissítése most indul (2022. decemberi frissítés)

Ez a frissítés új jelzésekkel egészül ki, és globálisan, minden nyelvre vonatkozóan elhozza a hasznos tartalom frissítését.

forrás: https://searchengineland.com/google-helpful-content-system-update-rolling-out-now-390047

A Google megkezdte a hasznos tartalomrendszer (Helpful Content) frissítésének terjesztését, ez az első nagy frissítés a 2022 augusztusában indított frissítés óta. A frissítés tegnap, december 5-én kezdődött, de már december 6-án érezhető, ezért a Google ma jelentette be ezt a frissítést.

Mi az újdonság. Mostantól a hasznos tartalmak frissítése (vagyis a rendszer) globális frissítés, minden nyelvre hatással van, nem csak az angol nyelvre. Ez segít a Google rendszereinek abban, hogy a keresőmotorok számára és elsősorban nem az emberek számára létrehozott, rossz minőségű tartalmak több formáját észleljék.

A Google azt is elmondta, hogy ezt a rendszert további szignálokkal frissítették, hogy segítsenek a Google-nek azonosítani több olyan tartalmat, amelyet elsősorban a keresőmotorok számára hoztak létre, nem pedig az emberek számára.

Időzítés. A Google elmondása szerint ez a frissítés december 5-én késő este jelent meg a lekérdezések egy aprócska részénél, de december 6-án már sokkal észrevehetőbb, láthatóbb frissítéssé vált.

Végrehajtás. A megjelenés, mint a legtöbb más Google-frissítés, körülbelül két hetet vesz igénybe a teljes megjelenés.

A Google azt írta, hogy “megjelent a december 2022-es hasznos tartalom frissítés, amely javítja az osztályozó rendszerünket, és globálisan minden nyelven működik a tartalomban. A bevezetés akár két hétig is eltarthat”.

További információk a hasznos tartalom frissítéséről. A Google hasznos tartalmi frissítése kifejezetten az “olyan tartalmakat célozza, amelyek úgy tűnik, hogy elsősorban a keresőmotorokban való jó helyezés érdekében készültek, nem pedig az emberek segítésére vagy tájékoztatására”.

Az algoritmusfrissítés célja, hogy a keresők könnyebben találjanak “jó minőségű tartalmat” – közölte velünk a Google. A Google a jobb és hasznosabb tartalmakat szeretné jutalmazni, amelyek az emberek számára íródtak, és a felhasználók segítésére készültek.

A keresőmotorokban való rangsorolás céljából írt tartalmakról – amit “keresőmotor-első tartalomnak” vagy “SEO-tartalomnak” is nevezhetünk – mostanában gyakran írtak és vitattak meg a közösségi médiában.

Röviden, a keresőt használók egyre frusztráltabbak, amikor olyan nem hasznos weboldalakon landolnak, amelyek azért szerepelnek jól a keresőben, mert azért tervezték őket, hogy jól szerepeljenek a rangsorban.

A Google új algoritmusának célja, hogy az ilyen típusú weboldalakat visszaminősítse, miközben a keresőmotorok előnyben részesítik az embereknek szánt, hasznosabb weboldalakat.

A Google szerint ez egy “folyamatos erőfeszítés az alacsony minőségű tartalmak visszaszorítására, és arra, hogy könnyebben találjunk olyan tartalmakat, amelyeket hitelesnek és hasznosnak érzünk a keresőben”.

Mi a teendő, ha Önt is elérte a frissítés. A Google adott egy listát azokról a kérdésekről, amelyeket feltehetsz magadnak a tartalmaiddal kapcsolatban. Olvasd végig ezeket a kérdéseket, ahogy azt itt írtuk, és elfogulatlanul kérdezd meg magadtól, hogy a tartalmaid összhangban vannak-e ezzel a frissítéssel.

Vegye figyelembe, hogy ha Önt is érintette ez a frissítés, akkor több hónapba is beletelhet a helyreállítás, ha mindent jól csinál, és idővel változtat a tartalmán.

A Google elmondta, hogy ha egy webhelyet már nem tartanak haszontalannak, akkor a jelenlegi frissítés befejezése után máris pozitív változás állhat be. Azonban előfordulhat, hogy egy webhely nem lát pozitív változást, ha vannak más területek, ahol javításra szorul. Ezért mindig dolgozzon azon, hogy webhelye hasznosabbá váljon.

Miért érdekel ez minket? Ha a következő körülbelül két hétben bármilyen rangsorolási és láthatósági változást észlel a Google keresőben, különösen, ha ezek nagy változások voltak, akkor azt valószínűleg ennek a frissítésnek tulajdoníthatja. Olvassa el a Google tanácsait, végezze el a szükséges változtatásokat, és remélje, hogy a következő hónapokban helyreáll a helyzet.

Reméljük, hogy mindannyian profitálni fognak ebből a frissítésből, ha pedig nem, akkor reméljük, hogy gyorsan helyreállnak.